Съдът в Ню Йорк постанови Deutsche Bank и финансовата компания Capital One да предадат документи, свързани с финансите на президента на САЩ Доналд Тръмп, на две комисии в американския Конгрес, предаде Дойче веле.

Съдът отхвърли иска на Тръмп и неговото семейство, в който се настояваше за забрана върху предаването на материалите.

През април комисията по разузнаването и финансовата комисия към Камарата на представителите поискаха от Deutsche Bank и от редица други кредитни институции справки за финансите на Тръмп. Тази стъпка беше предприета във връзка с подозренията, че чуждестранни субекти, включително Русия са придобили влияние върху президента на САЩ и неговото семейство.

Фамилията Тръмп на свой ред се обърна към съда с опит да попречи на Deutsche Bank да предаде поисканите документи. Адвокатите заявиха, че искането на Конгреса представлява навлизане в личната сфера и бизнеса на държавния глава с цел да му бъде нанесена политическа вреда.

Прокуратурата на щата Ню Йорк също проучва отношенията на Тръмп с най-голямата германска частна банка. През март генералният прокурор на щата Летисия Джеймс поиска от банката документи за заемите, които са били отпускани на основната компания на Доналд Тръмп The Trump Organization, както и материали, свързани с намерението на компанията да придобие футболния клуб "Бъфало Билс".

През този месец банката започна да предава документи на следователите. Представител на Deutsche Bank заяви, че финансовата институция ще сътрудничи на разследването.

Тръмп съди Дойче банк и Кепитъл уан

Тръмп съди Дойче банк и Кепитъл уан

През миналия месец Комисията по разузнаване и Комисията по финанси поискаха документи от банките