Саддам е в СирияСемейството на Саддам Хюсеин е напуснало Ирак в навечерието на падането на Багдад и е заминало с кола за Сирия през Мосул, съобщава турският вестник “Сабах”. Според публикацията, която се позовава на източници от турското разузнаване, заминаването на семейството на бившия иракски лидер за Сирия е станало причина за изостряне на отношенията между Вашингтон и Дамаск в последно време.

Като се позовава на източници от разузнаването, вестникът съобщава, че непосредствено преди войната в Ирак Саддам Хюсеин установил контакт с турски бизнесмен с цел превод на 12 милиарда долара в страна, която "не се намира под контрола на САЩ и Великобритания". За услугата Саддам му предложил 10% процента комисионна от тази сума.

Турската разузнавателна организация, предупредила бизнесмена, че ще предприеме всички необходими мерки, за да не допусне подобни действия, които ще се отразят негативно на турско-американските отношения. Въпреки че турският бизнесмен се отказал от сделката, 12-те милиарда долара все пак били изнесени от Ирак, пише “Сабах”.

Според данни на турското разузнаване, за осъществяването на тази операция на Саддам помогнала международна престъпна финансова група, в която участват граждани на САЩ.

Междувренно, лидерът на иракската опозиция Ахмад Чалаби, заяви пред FOXnews, че Саддам е знаел предварително за атентатите от 11 септември 2001. Чалаби каза, че няма данни, които да потвърдят или опровергаят тази информация, но характерът на отношенията между Саддам и терористичната организация "Ал КАйда" позволява да се предполага, че те не са имали тайни един от друг.