СаддамИракският лидер Саддам Хюсеин има намерение да изчезне, когато САЩ нанесат първия удар срещу страната му. Тази информация се появи днес в арабския вестник “Ал Хаят”, който излиза в Лондон.

До приключването на войната временен президент на Ирак ще стане синът на Саддам, Кусай. Хюсеин-баща вече е предупредил висшите си военначалници да не очакват преките му заповеди по време на войната. Освен това ще бъде използвана специална система за размяна на съобщения, а Саддам ще се укрива в таен бункер в северната част на страната, съобщи електронното издание MIGnews.

Преди известно време Саддам заръча на сина си в кратък срок да проведе преподготовка на иракската армия за предстоящото американско нападение. Кусай няма военен опит, но именно на неговите плещи легна подготовката на армейските части, които ще участват в уличен бой – по мнението на Саддам, иракската армия няма равна по майсторството за водене на улични битки.

Източници от обкръжението на Хюсеин смятат, че Кусай е главният претендент за “трона” на баща си. Хюсеин-младши лично командва иракските спецслужби, вътрешното и външното разузнаване, Републиканската и Специалната републиканска гвардии. Той активно помага на президента в унищожаването на всяка опасност за режима, използвайки целия набор от средствата за политическа репресия – доноси, шантажи, изнезания, натиск върху роднините на затворниците.

От 2001 година Кусай е официален представител на военното крило на партията “Бас” и един от 18-те члена на Иракското регионално командване.