„Не на дявола, не на Америка, не на окупацията!".

С тези думи шиитският радикален лидер Муктада Садр се появи за първи път в публичното пространство от няколко месеца насам.

Садр произнесе реч на петъчната молитва в джамия в иракския град Куфа, южно от Багдад.
Над 6 000 души са присъствали на молитвата, повтаряйки неговите думи, съобщава АП.

По време на молитвата Садр се е обявил за изтегляне на окупационните сили от Ирак и е осъдил сраженията между Армията на Мехди и иракските сили за сигурност, защото те обслужват интересите на окупаторите.

Искам да кажа на нашите сунитски братя в Ирак , че ние сме братя каквото и да става и окупаторът не трябва ни разделя. Те винаги ще бъдат добре посрещнати и ние сме готови да се борим редом с тях срещу общия враг. Подавам ръката си към тях, каза още по време на речта си Садр.

Садр не се е появявал в Куфа от последния октомври, когато представители на американското военно командване обявиха, че Муктада Садр се е прехвърлил от Ирак в Иран.

Въпреки това местното население обяви, че е видяло много от членовете на Армията на Махди в Куфа преди няколко дни, което е било възприето като знак за завръщането на шиитския  радикален лидер.

Припомняме, миналия месец,  шестима от министрите на партията на Садр напуснаха иракското правителство в знак на протест срещу отказа на премиера Нури Малики да определи срок за изтегляне на американските войници от Ирак.

Муктада  Садр е открит противник на присъствието на коалиционни сили в Ирак и основател на армията на Мехди.