В Сенегал започва съдебен процес срещу бившия държавен ръководител на Чад Хисен Хабре, който е обвинен за престъпления срещу човечеството, военни престъпления и мъчения, извършени по време на неговото брутално управление в продължение на 8 години от 1982 до 1990 г., съобщава „Гардиън".

Започването на делото в Съдебната палата в сенегалската столица Дакар представлява историческа стъпка за африканското правосъдие: за първи път съдилище на черния континент завежда дело срещу бивш владетел на друга държава за престъпления срещу човешките права. Това ще бъде също така първото дело от подобно естество, което ще се гледа в Африка.

Най-накрая хората, които ни третираха жестоко и след това ни се смяха в лицата в продължение на десетилетия, получават възмездие", казва Клемент Абефута, председател на чадската асоциация на жертвите на престъпленията на Хисен Хабре.

Групи на жертвите започнаха дълга битка за справедливост преди почти 25 години, като на няколко пъти имаше неуспешни опити за съдебно преследване на Хабре в Белгия и Сенегал, където той избяга след като беше свален от власт през 1990 г. в преврат, воден от Идрис Деби Итно, който е настоящият президент на Чад.

Хабре е обвинен, че е контролирал мрежа от тайни служби, известни с абревиатурата ДДС, които са отговорни за хиляди екзекуции, изчезвания, мъчения и арести.

Разследвания от страна на международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч" и разследващи съдии по случая са открили доказателства за поне 12 хил. пострадали, с повече от 1200 смъртни случая. Хабре се смята, че е бил запознат с повечето от мъченията, които често са се случвали в бивши тайни плувни басейни. Той също така е обвинен, че е отговорен за преследването на етнически групи, които са се противопоставяли на неговото управление, като например хаджерай и загава.