Международният наказателен съд може скоро да оттегли искането си синът на Кадафи Сейф ал Ислам да бъде предаден на Хага.

Най-известният син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи може да бъде съден в Либия, са съобщили официални източници пред Би Би Си. Делото обаче ще се води под наблюдението на Международния трибунал.

Споровете за това къде да се води процеса срещу Сейф ал Ислам продължават, откакто той беше заловен през ноември миналата година. Смятаният за наследник на Кадафи, 39-годишен Сейф ал Ислам беше заловен от народната войска в района на Зинтан в Либия.

Хага го обвинява за престъпления срещу човечеството. Либийските власти обаче настояват той ще бъде изправен пред "справедлив съд в родината си".

Министърът на правосъдието на Либия заяви, че е постигнато споразумение за това синът на Кадафи да бъде съден в Либия, но с мерките за сигурност и под наблюдението на международния съд.
Според източници на Би Би Си, близки до процеса, споразумението за това е почти финализирано. Въпреки това обаче, може да минат месеци преди започването на процеса.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо трябва да посети Триполи тази седмица.

Според организациите за защита правата на човека, либийската правосъдна система не е способна да се справи със случай от такъв ранг.

 

Ако бъде съден в Либия, синът на Кадафи може да получи смъртно наказание.