Поделение на гръцката полиция за борба с безредиците е пуснало сълзотворен газ срещу протестиращи младежи в Атина, съобщи Би Би Си.

Това е станало при преминаване на синдикално шествие пред сградата на министерството на финансите.

Съобщава се и за размирици в Солун.

Хиляди гърци излязоха по улиците, за да се включат в първомайските протести срещу политиката на правителството, свикани от синдикатите и левите партии.

Припомняме, през октомври 2009 г. социалистическата партия  ПАСОК спечели парламентарните избори и състави правителство начело с Йоргос Папандреу, който обеща подобряване на държавното управление.

Днешното недоволство беше предизвикано от подготвяните рестриктивни мерки поради лошите бюджетни показатели на южната ни съседка.

Общественото недоволство беше предизвикано от очакваното намаляване на заплатите и пенсиите, както и предстоящото увеличение на данъчната тежест.  
Мерките се предприемат под натиска на Европейския съюз като част от пакета от спасителни действия за гръцката държава, предприети от общността.

Очаква се европейските помощи за спасяване на Гърция от банкрут да бъдат в рамките на 100-120 милиарда евро за период от три години.