Стратегическите бомбардировачи Ту-160, Ту-95мс и Ту-22м3, които са част от "ядрената триада" на стратегическите ядрени сили, са участвали в летателни и тактически учения на авиационното съединение за далечни разстояния "Енгелс" в Калужска, Мурманска и Саратовска област. Това съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната.

За маневрите ще отговаря генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, командир на далечната авиация.

В хода на учението екипажите на самолетите ще отработят въздушно патрулиране в даден район, полетни задачи по маршрута при различни метеорологични условия, както и практически пускове на крилати ракети на определени дистанции.

"Форбс": Руски Ту-160 тренирали удар по база на НАТО в Исландия

"Форбс": Руски Ту-160 тренирали удар по база на НАТО в Исландия

НАТО засилва своето присъствие в небето над Северна Европа

Освен това подразделенията за поддръжка на авиационните полкове ще изпълняват нормативи за развръщане на оперативни групи и резервни командни пунктове, инженерно оборудване и маскировка на позициите за работа в полеви условия.

"Особено внимание ще се обърне на времето, необходимо на батальона за поддръжка на летището за изпълнение на възложената задача за бързо възстановяване на летището в случай на разрушаването му от вражески диверсионни групи", заявиха от Министерството на отбраната.

По-рано бе съобщено, че стратегическите Ту-160 са извършили планов полет над акваторията на Баренцово море. Бомбардировачите са били придружавани във въздуха от екипажи на изтребители МиГ-31 от Военновъздушните сили и Асоциацията за противовъздушна отбрана на Северния флот. Полетът продължил повече от 7 часа.

Екипажите на Далечната авиация редовно извършват полети над неутралните води на Арктика, Северния Атлантик, Черно море, Балтийско море и Тихия океан.

Русия пусна видео от полет на ракетоносците Ту-160 над Атлантическия океан

Русия пусна видео от полет на ракетоносците Ту-160 над Атлантическия океан

Продължителността на полета е била 15 часа

Малко преди това Игор Вишневецки, заместник-директор на Департамента за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство заяви, че САЩ трябва да изтеглят ядрените си оръжия от трети страни. Той говори на конференцията за преглед на ядреното оръжие в ООН. "Ядрените оръжия на САЩ трябва да бъдат изтеглени, настоя Вишневецки.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като каза, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Изявлението на американския президент бе посрещнато от Москва с пренебрежение.

Русия отрича ядрените й сили да са в повишена бойна готовност

Русия отрича ядрените й сили да са в повишена бойна готовност

Хипотетично е възможно да се използва ядрено оръжие, но само ако преди това някоя друга страна застраши съществуването на Руската федерация