Американският самолетоносач „Джордж Вашингтон" напуска американската военноморска база „Йокосука" в японската префектура Канагава, слагайки край на 7-годишен престой, съобщават японски медии.

Той се превърна в първия американски ядрен самолетоносач, базиран в чужбина. Самолетоносачът ще се насочи към Вирджиния за основен ремонт след участие в патрули и учения в западната част на Тихия океан.

Най-рано тази есен на негово място ще бъде разположен самолетоносачът „Роналд Рейгън", който е от същия клас „Нимиц".

Около 200 души, включително американски войници, моряци и техните семейства, разположени на борда на „Джордж Вашингтон, се сбогуваха с Япония.

Контраадмирал Джон Александър заяви пред журналисти, че амбициите на Китай в изграждането на самолетоносачи показват колко е важно разполагането на американски кораби в западната част на Тихия океан.

Всеки пита дали самолетоносачите са остарели. Бих казал, че когато други държави изграждат самолетоносач, те го правят с причина, и факт е, че можете да имате по-голямо влияние в региона", изтъкна той на пресконференция преди самолетоносачът да отплава.

По думите му „Джордж Вашингтон" ще участва в учения в региона на път за САЩ. Но Александър не спомена дали някои от ученията ще се проведат в оспорваните от няколко държави води в Южнокитайско море.

Разположен в „Йокосука" през септември 2008 година, „Джордж Вашингтон" игра ключова роля в Седми флот на САЩ, който покрива западната част на Тихия океан и Индийския океан.

В същото време „Роналд Рейгън", който влезе на въоръжение през 2003 година, участваше в спасителни операции след земетресението и цунамито, които връхлетяха Япония през март 2011 година.