Американските астронавти може да не се качат на Международната космическа станция (МКС). Причина за това ще бъдат санкциите срещу Русия, пише полското издание "Газета Виборча".

В статията се изтъква, че САЩ плащат скъпо за зависимостта си от Русия за доставката на астронавтите си на МКС.

Руската корпорация "Роскосмос" започна да изпраща американци на орбиталната станция през 2006 г. За 13 години Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) е платило 3,9 млрд. долара за изпращането на американски астронавти на МКС.

Журналистът Анджей Кублик подчертава, че НАСА се е опитала да намали зависимостта си от Русия, подписвайки споразумение с Boeing и компанията на Илън Мъск SpaceX за създаване на нови совалки и доставка на астронавти на МКС през 2014 г. Началото на доставката на американски астронавти с помощта на американски ракети беше планирано за 2017 г., но тези срокове не можаха да бъдат спазени.

Уточнява се, че през 2020 г. астронавтите от САЩ може да не стигнат до орбиталната станция, тъй като на руския кораб няма места за тях.

Изданието добавя, че за да се реши проблемът, е необходимо да се проведат преговори с Москва. Сключването на нови подобни споразумения от страна на НАСА с "Роскосмос" обаче е възпрепятствано от забраната, наложена в рамките на санкциите за агресията на Русия в Украйна.