Режимът на санкции на ООН в Хаити в отговор на груповото насилие и хуманитарната криза трябва да заработи до януари 2023 г.

Това заяви в четвъртък постоянният координатор на ООН за изпадналата в битка карибска островна държава Улрика Ричардсън, цитирана от "Ройтерс".

Съветът за сигурност все още обсъжда възможна международна намеса в Хаити, два месеца след като шефът на ООН Антонио Гутериш предложи няколко държави да изпратят ударни сили за бързо действие.

"Мисля, че има усещане за неотложност, много споделят това чувство за неотложност. Но е трудно", каза Ричардсън, когато го попитаха колко време може да отнеме подобен отговор.

Съветът за сигурност на ООН обмисля санкции за бандите в Хаити

Съветът за сигурност на ООН обмисля санкции за бандите в Хаити

Първият, който ще бъде санкциониран, е Джими Шеризие

Ричардсън каза, че хората ежедневно се сблъскват с насилие в столицата Порт-о-Пренс и отсече, че това не може да продължава.

Повечето страни остават скептични към военната намеса в Хаити, като отбелязват неуспехите на предишни мироопазващи мисии. Някои видни личности от Хаити вече са били санкционирани от отделни държави.

Хаитянските банди разшириха територията си след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. Произтичащото насилие остави голяма част от страната забранена за правителството и доведе до рутинни престрелки с полицията.

Ричардсън каза, че около 155 000 души са били вътрешно разселени, което е ръст от 77% от август, както и че ООН е особено загрижена за бандите, които използват сексуално насилие, за да държат населението под контрол.

Скорошен доклад на ООН разкри масовото изнасилване на 52 жени в Хаити през юли. Ричардсън каза, че за мнозина това се е случило пред децата им и че няколко жертви не са потърсили здравна помощ поради страх от отмъщение или срам.

Около половината от населението се нуждае от спешна хранителна помощ, добави тя, а случаите на холера, които се появиха отново тази година, се разпространяват извън столицата.

ООН обмисля разполагане на международни сили в Хаити

ООН обмисля разполагане на международни сили в Хаити

В страната обаче се чуват гласове против