Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич обяви, че Белград изпитва трудности заради отказа си да наложи санкции срещу Русия.

"Приятелството между Русия и Сърбия вече е традиция. Сега нашите отношения са на ниво стратегическо партньорство. Сърбия никога не е налагала и няма да наложи санкции или каквито и да било ограничителни мерки срещу Русия, въпреки факта, че на Сърбия се оказва силен натиск", подчерта сръбският първи дипломат в интервю за руския вестник "Известия".

Сърбия обяви, че не може да защити интересите си без Русия

Сърбия обяви, че не може да защити интересите си без Русия

Русия призовава САЩ и ЕС да разберат отговорността си за Косово

Дачич добави, че Сърбия възнамерява да се интегрира в Европейския съюз, но в същото време иска да съхрани традиционните си отношения с Москва.

По-рано на пресконференция в Москва той нарече Русия "най-големия приятел на страната", без който Белград не е в състояние да защити своите национални интереси, в това число по въпроса за Косово и "би било, меко казано, много неправилно да се налагат санкции след западните страни".

По-рано в интервю за сръбско издание руският външен министър Сергей Лавров настоя, че западните страни упражняват сериозен натиск върху Сърбия. Лавров отбеляза, че Белград успешно се противопоставя на натиска и провежда независим политически курс.

Русия и Сърбия разширяват сътрудничеството си в ядрените технологии

Русия и Сърбия разширяват сътрудничеството си в ядрените технологии

Нови перспективи в отношенията между Сърбия и Русия