Сръбското правителство подкрепи плана за прилагане на споразумението за нормализиране на отношенията с Косово, съобщават световните медии.

„Правителството на Сърбия днес...прие плана за прилагане на споразумението, постигнато в Брюксел", съобщават от кабинета на сръбския премиер след срещата късно снощи.

Планът, определен в сряда с посредничеството на ЕС, очертава действията и сроковете от историческото споразумение между Сърбия и нейната бивша провинция, постигнато на 19 април.

Споразумението проправя пътя както на Сърбия, така и на Косово за по-близки връзки с Европейския съюз. Сърбия се надява да получи дата за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза на срещата на върха на ЕС в края на юни.

Споразумението предвижда частична автономия на сръбските общини в Северно Косово. То дава автономия на 40-хилядите етнически сърби в северно Косово, които отказват да признаят властта на Прищина. Белград поиска гаранции, че хората там ще имат право на сръбско гражданство и сръбски лични документи, а университетските дипломи няма да носят печатите на Косово.

Населеното предимно с етнически албанци Косово обяви независимост през 2008 г., девет години след като НАТО се намеси в конфликта на страната на Косово.

Въпреки че отказва да признае независимостта на Косово, през 2011 г. Сърбия се съгласи да започне преговори с посредничеството на ЕС, целящи да възобновят нормалния живот в региона.

Припомняме, преди две седмици сръбският вицепремиер Александър Вучич призова живеещите сърби в северно Косово да приемат инициираното от ЕС споразумение за нормализиране на отношенията между Сърбия и отцепилата се провинция.