Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че части на сръбската армия са разположени в близост до административната линия с Косово и Метохия. Това съобщи вестник "Вечерне новости".

"Провежда се разгръщане на части на сръбската армия към административната линия, очакваме те да заемат позиции в близките часове", каза Вучевич.

Министърът подчерта, че сръбската страна не иска да играе военни игри, но "червените линии за Сърбия са известни". Според него разполагането на частите е в съответствие с настоящата ситуация и те ще останат на позициите си и в бъдеще.

По-рано сръбският Съвет за национална сигурност заяви, че контингентът на НАТО в Косово и Метохия (КФОР) не е действал според правомощията си по време на военните действия на косовската полиция в северната част на провинцията.

Преди това сръбският президент Александър Вучич обяви, че ще проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност заради напрегнатата ситуация в северната част на Косово.

На 26 май сутринта косовските правоохранителни органи пристигнаха пред сградите на градските администрации на четири общини и се опитаха да ги превземат. По това време те бяха конфронтирани от местните жители.

Русия обвини САЩ и ЕС, че закъснели с упреците към Косово

Русия обвини САЩ и ЕС, че закъснели с упреците към Косово

Москва укори Вашингтон и Брюксел за ескалацията на напрежението на Балканите

Полиция и протестиращи влязоха в сблъсъци в град Звечан в Косово, след като пред сградата на общината се събра тълпа, която се опита да попречи на новоизбрания кмет - етнически албанец, да влезе в кабинета си. Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите. По-късно е била запалена полицейска кола.

Протестите дойдоха след масово бойкотираните местни избори.

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини, включително Звечан, отказаха да гласуват на 23 април в знак на протест, че техните искания за повече автономия не са били изпълнени - пореден неуспех за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

НАТО зове за деескалация на напрежението между Косово и Сърбия

НАТО зове за деескалация на напрежението между Косово и Сърбия

В северните части на Косово се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция

Избирателната активност беше 3,47% и местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - защото не ги представляват.

По-рано полицията в Прищина излезе с изявление, че помага на новоизбраните кметове, за да могат да влязат в общинските служби в четирите общини. Кметът на Звечан беше успешно ескортиран до кабинета си.

Подкрепяният от Запада план, одобрен устно от правителствата на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да понижи напрежението чрез предоставяне на повече автономия на местните сърби, като същевременно правителството в Прищина запази върховната власт.

Лондон: Да се предотврати нов конфликт в Косово...

Лондон: Да се предотврати нов конфликт в Косово...

Но ЕС все още може да влияе и да постъпва правилно

Сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на страната за независимост от Сърбия през 2008 г. - почти десетилетие след края на войната там, и все още считат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северната част на страната.