Турция няма място в рамките на Европейския съюз.

Така коментира френският президент Никола Саркози въпроса за евентуалното членство на Турция в рамките на ЕС по време на срещата си с председателя на Европейската комисия Барозу.

Саркози допълни, че позицията му за членството на Турция в ЕС е категорична и никакви обстоятелства няма да променят мнението му.

По думите то, този въпрос трябва да бъде отново разгледан едва след като бъде решен въпроса с конституцията.

В срещата между  Никола Саркози и  Барозу участваха и еврокомисарите по транспорта и икономическите въпроси Жак Баро и Хоакин Алмуня.

Целта на визитата бе двамата лидери да обсъдят въпросите, които ще бъдат дискутирани от държавните глави и правителствените ръководители на 27-те по време на предстоящия Европейски съвет в края на юни, най-вече въпроса за блокираната Европейска конституция.

Според Саркози Европа има нужда от нов, „опростен договор", който да бъде приемлив за всички, на базата на общи компромиси, и който Франция ще ратифицира по парламентарен път, а не чрез избори, както стана при негативния вот през 2005 година.

Разбирането на новия френски президент е, че Европа трябва да протежира своите граждани, а не да им създава загриженост и именно това трябва да бъде добре изразено в новия договор.

Новият френски президент акцентира също върху факта, че има поредица от въпроси, които стоят пред Европа, но че те трябва да бъдат решавани по важност, т.е. след като бъде постигнато споразумение около конституцията.

Никола Саркози подчерта също, че е необходимо да бъдат проведени дискусии за определяне на границите на Европа.