Бившият френски президент Никола Саркози беше признат за виновен в корупция по обвинения в опит за подкуп на магистрат, както и в търговия с влияние.

Съдът осъди Саркози на 3 години затвор, от които 2 години условно и една година ефективно, съобщават световните информационни агенции.

Прокуратурата във Франция погна Саркози за лобиране за руска компания

Прокуратурата във Франция погна Саркози за лобиране за руска компания

Трябва да получи 3 млн. евро

Съдия Кристин Мий, която ръководеше делото, заяви при произнасянето на присъдата, че 66-годишният бивш политически лидер е използвал статута си на бивш френски президент в особено сериозен акт на неправомерни действия.

Саркози се превръща във втория президент в съвременната френска история след Жак Ширак, осъден за корупция, и първият, получил затвор реално.

Саркози има 10 дни, за да обжалва решението.

Съдът поясни, че Саркози ще има възможност да поиска задържане под домашен арест с използването на електронна гривна.

Тръгва процесът срещу Саркози за финансиране от Кадафи

Тръгва процесът срещу Саркози за финансиране от Кадафи

Ако обвиненията бъдат доказани, тогава Саркози е изправен пред затвор до десет години и глоба от милион евро

Срещу Саркози беше заведено съдебно дело по обвинения в опит за подкуп на френския магистрат Жилбер Азибер, като му предложил добре платена работа в Монако в замяна на поверителна информация за хода на криминално разследване на незаконното финансиране на предизборната му кампания от френския козметичен гигант L'Oreal и по-конкретно на неговия тогавашен шеф Лилиан Бетанкур.

В процеса прокуратурата искаше четиригодишна присъда, от която две години условно.

Саркози е първият експрезидент на Франция, който отива на съд за корупция

Саркози е първият експрезидент на Франция, който отива на съд за корупция

Парижки съд обяви, че процесът ще започне на 5 октомври 2020 г. и ще продължи до 22 октомври

Заедно с бившия президент френският съд също така намери съобвиняемите Тиери Херцог, бивш адвокат на Саркози, и Азибер за виновни в разгласяването на професионална тайна и им постанови същата присъда.

Съдебната битка далеч не е приключила за бившия президент, който заемаше поста между 2007 и 2012 г., тъй като той също е обвинен в незаконно финансиране на президентската си кампания през 2012 г., като ще се изправи пред съда по това дело по-късно през март.