Никола Саркози Франция трябва да организира референдум по въпроса дали да допусне Турция в Европейския съюз /ЕС/, заяви френският финансов министър Никола Саркози, цитиран от EUobserver.

Саркози, който е смятан от мнозина за противник на Жак Ширак на следващите избори за президент, каза за френското радио в неделя (26.09.) вечерта: “Толкова важно решение, като това дали Турция да е член на ЕС, може да бъде взето само след провеждане на референдум във Франция”.

«Присъединяването на Турция, дори и при най-добрия развой на събитията, няма да се осъществи в следващите 15 години”, допълни той.

Саркози изрази и притесненията си относно присъединяването на Турция, “тъй като влизането на Турция е сравнимо с присъединяването на 10 държави от Източна Европа”, имайки предвид населението на страната.

Коментарът на Саркози последва изказвания на френския премиер Жан-Пиер Рафарен, който според Financial Times е задал въпроса дали Европа наистина иска “река от ислям да се влее в коритото на секуларизма”.

Той обаче повтори скорошните призиви на лидера на опозиционната дясно-центристка Християн-демократична партия в Германия – Анжела Меркел, че Турция трябва да получи статус на партньор на ЕС.

По-рано този месец тя писа на лидерите на други дясноцентристки партии в ЕС, като се опита да блокира пълноправното членство на Турция и вместо това предложи «привилегировано партньорство».

Председателят на Комитета по външните работи към германския парламент Волкер Рюхе критикува Меркел за това, че не е в крак с мнозинството в Европа. “Християн-демократическата партия трябва да приеме доклада на Европейската комисия”, настоя той и предупреди за вероятен популизъм в дебата за Турция.

Вероятността Турция да получи зелена светлина за начало на преговорите е по-голяма сега, след като парламентът на страната одобри през уикенда реформата на наказателния кодекс, така че прелюбодеянието да отпадне от него.

Така една сериозна пречка по пътя на страната към ЕС отпадна.

Европейската комисия (ЕК) ще публикува доклада си за страната на 6 октомври.

Страните членки ще вземат окончателно решение дали да започнат преговори с Турция на Европейския съвет през декември.