Израел изглежда стои зад нападение с дрон през нощта срещу военна фабрика в Иран. Това допусна в изявление в неделя американски официален представител, цитиран от "Ройтерс".

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър каза, че никакви военни сили на САЩ не са участвали в удари в Иран, но отказа да коментира повече.

За първи път Wall Street Journal съобщи, че американски власти допускат израелско участие. Изданието цитира няколко анонимни източника.

Няколко други американски служители отказаха коментар, освен че Вашингтон не играе никаква роля.

Взрив разтърси военен завод в Иран

Взрив разтърси военен завод в Иран

Източници съобщават и за други взривове във военни обекти

Говорител на израелската армия отказа коментар. Израел отдавна заяви, че е готов да удари ирански цели, ако дипломацията не успее да ограничи ядрените или ракетните програми на Техеран, но има политика да въздържа коментари по конкретни инциденти.

Иран твърди, че е прихванал дронове, които са ударили цел на военната индустрия близо до централния град Исфахан, и каза, че няма жертви или сериозни щети.

Размерът на щетите не може да бъде независимо установен. Иранските държавни медии разпространиха снимки и видеа, показващи светкавица в небето и коли на спешна помощ на мястото.

Иран решен атаката срещу военния завод да не се отрази на страната

Иран решен атаката срещу военния завод да не се отрази на страната

Според Техеран, щетите от нападението не са големи

Техеран официално не обвини никого за атаката. Но държавната телевизия излъчи коментари на депутат Хосеин Мирзайе, който каза, че има "силни спекулации", че Израел стои зад това.

Иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан каза, че "страхливата" атака с дрон срещу военен обект в централен Иран в събота вечерта в никакъв случай не може да попречи на напредъка на страната.

Това заяви той в неделя, след срещата в Техеран на първия ирански дипломат и неговият катарски колега Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани. Двамата проведоха съвместна пресконференция в Министерството на външните работи на Иран.

Атаката дойде на фона на напрежението между Иран и Запада относно ядрената дейност на Техеран и доставките му на оръжия - включително "дронове самоубийци" с голям обсег - за войната на Русия в Украйна, както и месеци на антиправителствени демонстрации в Иран.