Руският президент Владимир Путин обяви, че всички взаимодействия на неговия американски колега Доналд Тръмп с Русия са били белязани от "измислиците на опозицията му".

Отговаряйки на първия въпрос от чуждестранен кореспондент по време на годишната си пресконференция, руският държавен глава изтъкна, че такива действия вредят на вътрешнополитическата сцена в САЩ и че отговорните за това очевидно "не зачитат американските избиратели", които избраха Тръмп.

Москва предупреди за катастрофа, ако САЩ нападнат Северна Корея

Москва предупреди за катастрофа, ако САЩ нападнат Северна Корея

Ние не признаваме Северна Корея за ядрена държава, обяви Путин

Силният човек в Русия подчерта, че целият въпрос с намесата на Москва в американските президентски избори и отношението към руските медии в САЩ бил "нелепост", превърнала се в "шпиономания".

По думите на Путин, делът на руските държавни англоезични медии RT и Sputnik е "малък" в сравнение с този на американските медии и затова не можели дори да започнат да влияят на общественото мнение по същия начин, както го правят САЩ.

Путин посочи, че въпреки обстоятелството, че американският президент не е в състояние да изпълни предизборното си обещание да подобри отношенията на Америка с Русия, той все още се надява, че двете страни ще могат да засилят сътрудничеството си по редица глобални проблеми, включително тероризма и екологията.

Путин захапа САЩ: Вашингтон нарушава ядрените и ракетни договори

Путин захапа САЩ: Вашингтон нарушава ядрените и ракетни договори

Това заяви руският лидер Владимир Путин по време на ежегодната голяма пресконференция

Путин похвали Тръмп за някои "големи" постижения в първата година от президентския му мандат, но отбеляза, че не му е работа да оценява американския президент, а онези, които са го избрали, трябва да оценяват работата му.

В отговор на въпрос на американски журналист, Путин коментира, че представянето на фондовата борса след влизането на Тръмп в Белия дом показва, че инвеститорите в САЩ вярват на решенията на президента. От друга страна, той подчерта, че имало някои неща, които Тръмп се е надявал да постигне в първата година от мандата си, но не е успял, особено реформата в здравеопазването и подобряването на отношенията с Русия.

Путин призна, че санкциите на Запада са ударили руската икономика

Путин призна, че санкциите на Запада са ударили руската икономика

Спадът на цените на петрола все пак бил най-големият шок

Руският президент изрази надежда, че Тръмп все още "има желание" да работи за установяване на по-добри отношения с Москва, въпреки "специфичните ограничения" в САЩ, които му пречат да го направи. Той отбеляза, че е в интерес на двете страни да подобрят двустранните отношения, за да се борят съвместно срещу "споделените заплахи".