САЩ готови за спътникова война Американски военни се готвят за бъдеща атака в Космоса.
Военно-въздушните сили имат оборудване, което може да заглушава радиосигнала на вражеските спътници, съобщи командирът на космическите сили на ВВС на САЩ генерал Ланс Лорд в интервю за вестник “Вашингтон Таймс”.

Той заяви, че ръководените от него космически сили играят ключова роля в наблюдението от Космоса, защитата на спътниците от атаки, както и за подготовката на удари по вражески спътници.
Генерал Лорд каза, че възможностите за спътникова връзка и спътниковото разузнаване са главните стратегически преимущества на САЩ над армиите на други страни. Ето защо ние трябва да защитаваме това си преимущество, смята военният.

Не става дума да напълним Космоса с оръжие. Не става дума, че в близко бъдеще се очаква масирана атака срещу спътниците ни. Нашите мерки са начин за контролиране на ситуацията, заяви ген. Лорд.

Сред приоритетите на космическите сили да наблюдение от Космоса и изучаване на възможните заплахи. Освен това мисията на космическите сили е защита на спътниците е атака срещу вражески космически кораби и наземни обекти, които заплашват американските спътници.

Генералът не назова страните, които според него разработват противоспътниково оръжие.
Ние наблюдаваме Китай, каза от своя страна друг американски високопоставен правителствен чиновник. От 1996 година китайците са имали 45 успешни изстрелвания на спътници. В бъдеще Китай ще стане много силен съперник, посочи източникът.

В миналото Русия също е разработвала противоспътниково оръжие. В момента в Русия се разработва апаратура за заглушаване на радиосигналите, идващи от спътниците, пише публикацията, цитирана електронното издание NEWSru.

Ген. Лорд отхвърли предположението, САЩ планират да използват като таран малки космически кораби за разрушаване на вражески спътници. Настъпателното противоспътниково оръжие в момента се ограничава със средства за блокиране на каналите за връзка, посочи той.

76-та ескадрила за космически контрол, намираща се в американската военновъздушна база в щата Колорадо, миналата година монтира първата система за заглушаване на връзката между вражески сателити и Земята, отбелязва изданието.

Ако някой се опита да използва Космоса срещу нас, ние можем да му попречим, уверен е ген. Лорд. По-рано стана известно, че Русия и Китай са обединили силите си, под егидата на ООН, за да се противопоставят на плановете на САЩ при разработката на новото космическо оръжие. В съвместно изявление по време на конференцията по разоръжаването в Женева през юли тази година двете страни призовата към възобновяване на дейността на комитета на ООН за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването на Космоса, който прекрати своята работа през 1994 година.

Най-лесният начин да бъде парализирана цялата система от американски спътници е да се взриви атомна бомба на ниска орбита над Земята.
Това ще създаде радиационен пояс в орбитата на спътниците, след което апаратите постепенно ще излязат от строя в течение на няколко седмици, преминавайки през зоната с радиация.