Пентагонът разработва нова стратегия за водене на военни действия срещу Русия и Китай, чиято основна характеристика се заключава в "скритата инвазия" дълбоко в територията на противника. Това е изтъкнал началникът на щаба на военновъздушните сили на САЩ ген. Дейвид Голдфайн пред мозъчния тръст "Брукингс" във Вашингтон, цитиран от американски медии.

По думите му, разработването на новата стратегия е започнала в отговор на "заплахата" от страна на Русия и Китай, а целият процес на разработка щял да отнеме около година, като разходите щели да бъдат от порядъка на 135 млрд. долара.

Освен това Голдфайн разказал, че новата стратегия ще включва всички видове американски войски, като основна роля щял да играе изтребителят F-35, който щял да действа като координационен щаб на офанзивата.

Американският адмирал също така заявил, че идеята на новата стратегия се състои в това да бъде нанесен удар по слабите места на противника, като същевременно се избягват стълкновения със силните страни.

"Това е фундаментална промяна както в културно, така и в техническо отношение", подчертал Голдфайн, отбелязвайки, че новата стратегия ще даде на американските войски "асиметрични преимущества" пред врага.

Отбелязва се, че новата американска стратегия напомня за тактиката "троянски кон", но по какъв начин САЩ ще приложат тази концепция, като се има предвид наличието у Русия и Китай на съвременни видове въоръжения, които могат успешно да се противопоставят на американците, остава загадка.