В безпрецедентна съвместна декларация САЩ и ЕС осъдиха енергийния шантаж на Русия срещу България, Полша и Финландия, съобщи АП.

Русия демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа. Неоправданите ѝ действия по спирането на износа на природен газ за България и Полша и на електричество и газ за Финландия, както и заплахите за подобни действия срещу други европейски държави са показателни за това. Това се посочва в документа.

Иван Хиновски разкри разковничето за промяна в позицията на "Газпром" към България

Иван Хиновски разкри разковничето за промяна в позицията на "Газпром" към България

Експертът не е убеден, че можем да се откажем напълно от руския газ

"ЕК и САЩ разбират, че е необходимо да се предприемат спешно решителни действия за намаляване на вноса на енергия от Русия. Заедно си партнираме за справяне с тези предизвикателства в рамките на нашата съвместна работна група за енергийна сигурност, обявена на 25 март от президента на САЩ Байдън и председателя на ЕК Фон дер Лайен.

Чрез работната група ще продължим да работим за диверсифициране на доставките на природен газ за Европа, като същевременно ускорим внедряването на енергийна ефективност и интелигентни технологии в европейските домове и бизнеси, електрифицираме отоплението и увеличим производството на чиста енергия, за да намалим изцяло търсенето на изкопаеми горива", се обобщава в декларацията.

Петков иска всички страни в ЕС да си сравнят договорите с "Газпром"

Петков иска всички страни в ЕС да си сравнят договорите с "Газпром"

Условията били различни за големите и малките пазари

Освен това ЕК и САЩ приветстват договора на Финландия за наемане на плаващ терминал за внос на втечнен природен газ от американски доставчик, който ще започне да работи преди края на 2022 година.