Съединените щати и Китай подновиха полуофициални преговори за ядрени оръжия през март за първи път от пет години, като представители на Пекин казаха на колегите си от САЩ, че няма да прибягват до атомни заплахи над Тайван, казаха американски делегати, цитирани от "Ройтерс".

Китайските представители предложиха уверения, след като техните събеседници от САЩ изразиха опасения, че Китай може да използва или заплаши да използва ядрени оръжия, ако претърпи конвенционално военно поражение в Тайван, застрашаващо управлението на Китайска комунистическа партия.

"Те казаха на американската страна, че са абсолютно убедени, че са в състояние да надделеят в конвенционална битка срещу Тайван, без да използват ядрени оръжия", каза ученият Дейвид Санторо, американският организатор на преговорите за Track Two, подробностите за които се съобщават от Ройтерс за първи път.

Вашингтон беше представен от няолко делегати, включително бивши служители и учени на двудневните дискусии, които се проведоха в конферентната зала на хотел в Шанхай.

САЩ изостават с 15 години от Китай в разработването на високотехнологична ядрена енергия

САЩ изостават с 15 години от Китай в разработването на високотехнологична ядрена енергия

Китай има 27 ядрени реактора в процес на изграждане

Пекин изпрати делегация от учени и анализатори, която включваше няколко бивши офицери от Народната освободителна армия.

Говорител на Държавния департамент каза в отговор на въпросите на Ройтерс, че преговорите по Track Two могат да бъдат "полезни". Ведомството не е участвало в срещата през март, въпреки че е наясно с дискусиите, каза говорителят.

Такива дискусии не могат да заменят официалните преговори, "които изискват от участниците да говорят авторитетно по въпроси, които често са силно разделени в (китайските) правителствени кръгове", каза говорителят.

Неформалните дискусии между ядрените сили се провеждат на фона на обтегнатите отношения на САЩ и Китай по основни икономически и геополитически въпроси, като лидерите във Вашингтон и Пекин се обвиняваха взаимно в недобросъвестност.

Си Дзинпин предупреди Блинкън: Спри да бъдеш двуличен

Си Дзинпин предупреди Блинкън: Спри да бъдеш двуличен

Америка "говори едно, а прави друго", предупреди китайският лидер висшия американски дипломат

Двете страни подновиха за кратко преговорите по "Track One" за ядрени оръжия през ноември, но оттогава тези преговори са в застой, като високопоставен американски служител публично изрази разочарование от отзивчивостта на Китай.

Пентагонът, който изчисли, че ядреният арсенал на Пекин се е увеличил с повече от 20% между 2021 г. и 2023 г., каза през октомври, че Китай също ще обмисли използването на ядренo оръжие, ако претърпи конвенционално военно поражение в Тайван застраши управлението на Китайска комунистическа партия.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и през последните четири години засили военната си активност около острова.

Тайпе нащрек заради китайска ядрена подводница в Тайванския проток

Тайпе нащрек заради китайска ядрена подводница в Тайванския проток

Островът остава бдителен за продължаващия военен тормоз на Пекин