Президентите на САЩ и Русия публикуваха съвместно изявление за резултатите то срещата си в Женева, след като дадоха отделни пресконференции.

В документа, публикуван на сайта на Белия дом, се казва, че Москва и Вашингтон смятат да започнат диалог за стратегическата стабилности.

"Ние, президентите на Съединените американски щати - Джоузеф Р. Байдън, и на Руската федерация - Владимир Путин, отбелязваме, че Съединените щати и Русия показаха, че дори в периоди на напрежение са способни да постигнат прогрес в постигането на общите ни цели за осигуряване на предсказуемост в стратегическата сфера, намаляването на рисковете от въоръжени конфликти и заплахата от ядрена война." - се казва в изявлението.

Като пример за ангажимента на двете страни за осъществяване на контрол върху ядрените оръжия се посочва неотдавнашното удължаване на новия договор START.

"Днес ние потвърждаваме принципа, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не бива да се води." - уверяват двамата президенти.

"В съответствие с тези цели Съединените щати и Русия ще започнат интегриран двустранен диалог за стратегическата стабилност, който ще бъде обмислен и ясен. Чрез този диалог ние се стремим да поставим основите на бъдещи мерки за контрол върху оръжията и намаляване на рисковете." - се казва в заключение.

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия
Обновена

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия

САЩ ще реагират срещу заплахи за своята сигурност и тази на съюзниците...

По-рано, по време на пресконференцията си Джо Байдън заяви в отговор на журналистически въпрос за доверието му към Путин, че не става дума за доверие, а за общи интереси.

На своята пресконференция Путин призна, че не е получил покана да посети Белия дом. Той също не е отправял покана към Байдън за визита в Москва.

На срещата в Женева двамата президенти се споразумяха да върнат взаимно посланиците си в двете столици, след като бяха отзовани по-рано през тази година. Не се посочват обаче сроковете, в които се очаква това да бъде осъществено.

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

По думите на Путин срещата е била конструктивна