И без да използва атомните си оръжия, армията на САЩ притежава междувременно възможности, които биха сразили всяка друга страна с конвенционални въоръжения, коментира Дойче веле. Затова атомните оръжия придобиват особено значение за определени държави.

Поради тази причина САЩ се опитват да осуетяват разпространението на атомните оръжия в така наречените държави-бандити като Иран и Северна Корея. По отношение на други държави, САЩ са по-великодушни.

Израел и Пакистан, които са принудени да се опасяват от унищожителни нападения на съседни държави. Индия също попада в тази категория.

Факторите, които играят роля за това, САЩ да толерират притежаването на атомно оръжие са различни: икономически интереси, а в случая с Пакистан - поддръжката в борбата срещу международния тероризъм и опитът да се противодейства на китайските стремежи за хегемония в Азия.

Китайските атомни оръжия в момента са единствените, освен руските, които действително могат да достигнат до американска територия. Поради това през 2005 година САЩ преместиха две свои атомни подводници от Атлантическия в Тихия Океан.

Принципно погледнато обаче, САЩ също както и Русия - продължават да редуцират своите атомни въоръжения. Да се откажат от тях изцяло обаче - няма намерение нито едната от двете велики сили. В крайна сметка - принципът за сплашването - остава валиден и след края на Студената война.

Освен това, роля играят и икономическите интереси на онези американски щати, в които има разположени атомни оръжия и които поради това получават финансови помощи от държавата. Става дума за Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Тенеси и др.

Тези щати са част от американското ядрено лоби във Вашингтон, което разбира се, разчита на това, програмите да получават финансова помощ от Вашингтон и занапред. Каква точно ще бъде американската политика по отношение на ядрените оръжия - се очаква да се изясни и от водената в момента дискусия по темата във Вашингтон.