Държавният департамент на САЩ и Пентагонът са се обърнали към ръководството на Twitter и YouTube с изискването за отстраняване на публикувани от „Ислямска държава" записи от екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули, предаде АП.

Заместник-ръководителят на пресслужбата на Министерството на външните работи Мари Харф отбеляза, че след жалбата от Twitter са обещали да се справят със снимките и видеоклиповете, които показват обезглавяването на Джеймс Фоули. В допълнение, Харф заяви, че екстремистите използват социалните мрежи за набиране на средства, което е недопустимо.

Междувременно стана известно, че терористите от групировката са пленили още четирима чуждестранни граждани, с което броят на заложниците достигна 20 души.

Става дума за две италианки, японец и датчанин. Имена не са посочени. Италианският в. „Република" припомня, че в края на юли в Алепо бяха похитени две италиански доброволки - Ванеса Марзуло и Грета Рамели.

Джихадистите са поискали $132 млн. откуп от семейството на убития журналист Джеймс Фоули, който беше отвлечен през ноември 2012 г., твърди в. „Ню Йорк Таймс". Съединените щати обаче са отказали.

Ден след убийството на журналиста, Пентагонът призна, че е имало неуспешен опит за спасяването на американските заложници в Сирия.