САЩ ще изтеглят още около 1000 свои военнослужещи от Северна Сирия във връзка с операцията на Турция "Извор на мир". Това обяви военният министър на САЩ Марк Еспър пред CBS.

По думите му Вашингтон "се готви да евакуира около 1000 американски военни от Северна Сирия възможно най-бързо и безопасно".

Тръмп: Пентагонът не трябва да остава в Сирия

Тръмп: Пентагонът не трябва да остава в Сирия

Позиция на Белия дом

"През последните 24 часа научихме, че Турция вероятно възнамерява да разшири атаките си на юг от първоначално планираното, както и на запад", посочи американският военен министър.

Еспър добави, че САЩ се опасяват, че техните военни могат да се окажат "между две противостоящи си настъпващи армии и това е много сериозна ситуация".

Еспър коментира, че конфликтът между турските сили и подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски бойци се е превърнал в "неудържим" за американските военни. Еспър добави, че инвазията на Турция в Сирия "изглежда е" военно престъпление.

Кюрдски политик сред деветима цивилни, екзекутирани от подкрепяни от Турция бойци в Сирия

Кюрдски политик сред деветима цивилни, екзекутирани от подкрепяни от Турция бойци в Сирия

Бунтовниците отричат

По-рано представител на американските военни заяви, че ситуацията в Североизточна Сирия се "влошава бързо" и че американските сили вече не контролират наземните комуникации със сирийските кюрдски бойци, с които преди са си партнирали.

Представителят, който не е бил упълномощен да разкрива оперативни подробности и е пожелал да остане анонимен, е заявил, че американските войски в Сирия са изложени на риск да бъдат "изолирани" и могат да се сблъскат с подкрепяните от Турция сирийски бунтовнически сили.

По-рано от Пентагона заявиха, че американски военни са били обстреляни от турски позиции в околностите на сирийския град Кобани.

Турското военно министерство увери, че са били предприети мерки за предотвратяване на щетите на наблюдателен пункт на САЩ в Северна Сирия.

Кюрдите: Нанесохме поражение на Турция

Кюрдите: Нанесохме поражение на Турция

Вървят боеве за стратегически град