САЩ ще преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим до края на следващата година. Това обяви американският вицепрезидент Майк Пенс, съобщават израелски медии.

В изказването си пред Кнесета (израелския парламент) Пенс посочи, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще започне работа по преместването на посолството през следващите седмици, като изявлението му беше посрещнато с бурни овации от израелските депутати.

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

Могерни заяви, че решение за Йерусалим "трябва да дойде чрез директни преговори"

"Йерусалим е столица на Израел - и като такава президентът Тръмп натовари Държавния департамент да започне първоначални подготвителни дейности за преместването на нашето посолство от Тел Авив и Йерусалим", обясни той в изказването пред израелския парламент.

Въпреки обявлението вицепрезидентът подчерта, че Вашингтон все още е ангажиран с решението за две държави на израелско-палестинския конфликт и призова палестинците да се върнат на масата за преговори.

Ние сме в зората на нова ера, обяви Пенс пред Нетаняху в Йерусалим

Ние сме в зората на нова ера, обяви Пенс пред Нетаняху в Йерусалим

Той е заявил пред Нетаняху, че е "голяма чест" да бъде в "израелската столица Йерусалим"

Изказвайки се пред Кнесета по-рано премиерът на Израел Бенямин Нетаняху подчерта, че решението на Тръмп за признаването на Йерусалим за столица на Израел било едно от най-важните решения в историята на ционизма. "Никой друг американски вицепрезидент не е имал такъв ангажимент към еврейския народ", не скри похвалите си Нетаняху към Майк Пенс.

"Поколенията ще помнят как сте се изправили заедно с президента Тръмп във всеки смисъл на думата. Вие не бяхте там само физически, вие подкрепихте декларацията ентусиазирано и с вяра, нещо, което характеризира всичко, което вършите", заяви Нетаняху.