САЩ наложиха санкции на руската танкерна група "Совкомфлот", като Вашингтон се стреми да намали приходите на Русия от продажби на петрол, който може да използва за подкрепа на нахлуването в Украйна, съобщи  в петък Министерството на финансите, цитирано от "Ройтерс".

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите също определи 14 танкери за суров петрол като собственост, в която "Совкомфлот" има интерес.

OFAC издаде общи лицензи, позволяващи разтоварването на суров петрол или други товари от 14-те кораба за 45 дни и позволяващи транзакции с всички останали танкери на "Совкомфлот".

"Совкомфлот като цяло, като компания-майка, е замесена в нарушения на ценови таван в допълнение към измамна дейност", каза високопоставен служител на Министерството на финансите пред репортери в разговор.

Г-7, ЕС и Австралия наложиха таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел в края на 2022 г. Той забранява използването на западни морски услуги като транспорт, застраховане и финансиране за доставки на петрол на цена, равна или надвишаваща тавана.

"Определянията днес основно имат за цел да премахнат някои от техните средства за извършване на това, което ще ги принуди да инвестират повече в разходи, в създаване на нови пътища за изваждане на този петрол", каза служител на Министерството на финансите.

Западните санкции и таванът принудиха част от продажбите на руски петрол да разчитат на така наречената сенчеста флотилия от остарели танкери, които превозват потребители като Индия и Китай, много по-далеч от традиционните потребители в Европа. Служители на Министерството на финансите казват, че тези разходи намаляват приходите на Москва, които тя може да използва за война.

САЩ няма да разкрият в какви конкретни нарушения е обвинен "Совкомфлот", каза високопоставеният служител.

Служителят обаче добави, че правомощията, използвани за тези санкции, се отнасят до дейността в руския морски сектор, отразявайки работата на компанията извън коалицията за таван на цените.

По-рано в петък Вашингтон наложи нови широкообхватни санкции срещу Русия, насочени срещу повече от 500 души и организации, за да отбележат втората годишнина от нахлуването на Москва в Украйна и да отмъстят за смъртта на Алексей Навални, руския опозиционен лидер.

Министерството на финансите започна да прилага тавана на цените през октомври и преди петък санкционира 27 танкера за нарушаване на тавана на цените. Много от тези танкери са били закотвени извън пристанищата, след като са били санкционирани, показват данните за корабоплаването.

Министерството на финансите заяви, че засиленото прилагане на санкции през последните месеци принуждава Русия да продава петрол с по-голяма отстъпка спрямо международния еталон суров петрол Брент, ограничавайки приходите на Русия. Отстъпката се е разширила до около 19 долара за барел през последния месец в сравнение с 12 до 13 долара за барел през октомври, се казва в съобщението.

Русия обяви контрасанкции срещу ЕС

Русия обяви контрасанкции срещу ЕС

В санкционния списък са включени представители на правоприлагащи органи и търговски организации на страни от ЕС