Съединените щати налагат нови визови ограничения на някои настоящи и бивши членове на талибаните, членове на недържавни групи за сигурност и други в Афганистан, съобщи CNN.

За посочените се смята, че участват в потискането на правата на жените и момичетата в Афганистан.

Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в сряда.

Съобщението идва повече от месец, след като талибаните обявиха забрана на жените да посещават университети и да работят с неправителствени организации. Блинкън цитира тези решения като принос за новите забрани за издаване на визи и каза, че САЩ осъждат действията по най-категоричен начин.

Талибаните забраниха на жените приемните изпити за университети

Талибаните забраниха на жените приемните изпити за университети

Така се потвърждава забраната за висше образование за афганистанките

"Последните укази на талибаните забраняват на жените да влизат в университети и да работят с неправителствени организации, както и предишните мерки на талибаните, които затвориха средните училища за момичета и ограничиха способността на жените и момичетата да участват в афганистанското общество и икономика, каза Блинкън в изявление на Държавния департамент. Чрез тези решения талибаните отново показаха пренебрежението си към благополучието на афганистанския народ", добави той.

Изявлението на Държавния департамент не назовава онези, които са засегнати от този ход.

Блинкън спомена други действия на талибаните, които са подкопали правата на жените и момичетата, откакто групата пое контрола над страната след хаотичното изтегляне на американските военни през 2021 г.

"Досега действията на талибаните са принудили над един милион афганистански момичета и млади жени в училищна възраст да напуснат класната стая, с повече жени от университетите и безброй афганистански жени от работната сила. Тези цифри само ще растат с течение на времето, влошавайки вече тежките икономически и хуманитарни кризи в страната", каза Блинкън.

Уверен, че равният достъп до образование и работа е "съществен компонент за жизнеността и устойчивостта на цялото население", Блинкън каза, че тези стъпки ще навредят на позицията на талибаните в световен мащаб.

"Талибаните не могат да очакват уважението и подкрепата на международната общност, докато не зачитат човешките права и основните свободи на всички афганистанци, включително жените и момичетата", каза Блинкън.

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Забраната остава в сила до второ нареждане

Блинкън отново се ангажира да работи заедно със съюзниците срещу действията на талибаните.