Американските въоръжени сили са нанесли удари по три радарни установки в Йемен в отговор на стрелбата по американски кораб.

Информацията бе потвърдена от официалния представител на Пентагона Питър Кук, съобщава агенция Новости.

По-рано стана ясно, че от територия на Йемен са били изстреляни две ракети към разрушителя Mason. И двата снаряда обаче са паднали в страни от американския кораб.

Обстреляните радарни установки са се намирали на територии, контролирани от хусите, по крайбрежието на Червено море в Йемен. Според първоначалните оценки радарите са били унищожени, се казва в изявлението на Пентагона.

Разпореждане за ударите е дадено от президента на САЩ Барак Обама по препоръка на министъра на отбраната Аштън Картър и ръководителя на генералния щаб генерал Джоузеф Данфорд.

Решението за ответните удари идва след втората атака по Mason. Първата беше в понеделник.

Това са първите преки удари на САЩ по територия на Йемен от началото на въоръжения конфликт в страната.

През март 2015 година коалиция от арабски страни начело със Саудитска Арабия започна операция срещу йеменските бунтовници хуси, подпомагайки местните военни, лоялни на бившия президент на страната Али Абвал Салехи.

Миналата седмица самолет на Ел Риад нанесе удар по участници в погребална церемония в столицата Сана. Загинаха най-малко 140 души, а повече от 500 бяха ранени.
След инцидента масови демонстрации поискаха разследване на случилото се.

Малко по-късно и ракети от позиции на хусите бяха изстреляни срещу американския разрушител.