70 години след основаването си Организацията на обединените нации е постигнала неща, които си "заслужават". Това обяви президентът на САЩ Барак Обама в речта си пред 70-та сесия на Общото събрание на ООН.

Обама подчерта, че подкрепя силна демокрация и изграждане на международен ред, който "признава достойнството и равноправието на всички хора".

Той приветства "международните принципи", които са помогнали да спрат големите държави от "налагане на тяхната воля върху по-малките държави. Президентът на САЩ подчерта обаче, че "походът на човешкия прогрес никога не се движел в права линия".

По думите му, САЩ не са имунизирани от мисленето да се налага волята върху по-малките държави, въпреки че "нашите войски като цяло се върнаха от Ирак и Афганистан".

"Ние, нациите в света не можем да се върнем към старите начини на конфликт", категоричен е той и призова за международно сътрудничество: ие, САЩ, не можем да разрешим световните проблеми сами".

Той призна, че няма стабилност в Ирак, въпреки разходите от "трилиони долари". Решението, по думите му, е да се победят идеите, които тласкат страни като Ирак в конфликт.

Обама предупреди диктаторите, но не спомена директно името на руския държавен глава Владимир Путин. По думите му диктаторите рискуват да провокират конфликти в страните си: "Силните мъже днес се превръщат в искрата на революция утре", категоричен е Обама.

Американският президент говори и за ядреното споразумение с Иран. Според него международните страни, "включително Русия" са действали заедно през последните две години, довело до трайно споразумение.

По отношение на анексирания от Русия полуостров Крим Обама каза, че САЩ имат малко интереси там. „Няма да бездействаме, когато суверенитетът на страна е скандално нарушен. Щом това се случва на суверенна държава като Украйна, може да се случи и с друга страна", изтъкна Обама.

По думите му, санкциите на САЩ срещу Москва не показват желание за връщане към нова Студена война, въпреки че руската държавна медия тръби това.

Вижте резултатите. Украинският народ е по-заинтересован да се присъедини към Европа, образованите руснаци напускат страната. Би било по-добре, ако Русия работи с международната общност и Украйна, а не да действа независимо и да използва "правото на сила", заяви Обама.

Представете си Русия да се обвърже с истинска демокрация. Това ще бъде по-добре не само за Украйна, но и за Русия, смята държавният глава на САЩ.

САЩ не искат да изолират Русия, каза Обама и добави, че иска Русия да се обвърже дипломатически и да се разреши кризата в Украйна по начин, който ще позволи на украинците сами да си решат собственото бъдеще.

Обама не подмина и темата за Куба. През последните 50 години, по думите му, САЩ водеха политика към Куба, която се провали в опитите си да подобри живота на кубинците. "Ние променихме това", добави той. Обама изрази увереност, че Конгресът ще вдигне ембаргото срещу островната държава, тъй като "не трябва повече да действа".
Той поясни, че промяната към Куба ще бъде постепенна.

Обама заяви още, че Иран продължава да разпространява насилие, за да преследва интересите, подклаждайки религиозни конфликти в Близкия изток, което води до изолиране на страната. Скандирането "Смърт на Америка" не създава работни места или прави Иран по-безопасен", убеден е президентът на САЩ.

Той осъди "тирани" като президента на Сирия Башар Асад, който "хвърля варелни бомби по невинни деца", като обяви, че САЩ са готови да работят с всяка нация, включително с Иран и Русия, за прекратяване на конфликта в Сирия.

Нашият ангажимент към международния ред не е по-изпитван никъде другаде в сравнение със случващото се в Сирия. Когато диктатор избива десетки хиляди души от своя народ, това не е проблем на една страна, смята Обама.

Президентът на САЩ изключи връщане на статуквото от преди войната в Сирия. Според него трябва да се прокара преходен период от Асад към нов лидер, тъй като това ще позволи на сирийския народ да изгради наново страната си.

Част от решението е борба с отровната идеология на "Ислямска държава", която сравнява Исляма с терора, категоричен е Барак Обама.

В края на продължилата 42 минути реч Обама призова САЩ да признаят „общите интереси на страните и хората да споделят обща хуманност".

Няма място за приемане на апокалиптичен култ като „Ислямска държава" и САЩ няма да се извинят за използването на нашата военна сила като част от широка коалиция за преследване на „Ислямска държава", закани се Обама.

Обама нарече ситуацията в Сирия „нападение срещу цялото човечество".

Държавният глава на САЩ предупреди ООН, че има риск организацията да не работи заедно за разрешаване на световните проблеми. Според него работата на ООН остава недовършена седем десетилетия след основаването й и предупреди, че „днешните опасности носят риск от връщането ни в по-мрачен, по-нестабилен свят".