Политиката на САЩ на стратегическа неяснота по отношение на Тайван остава непроменена. Това заяви в Токио американският президент Джо Байдън, цитиран от "Франс прес".

Изявлението му идва ден, след като обяви, че Съединените щати биха защитавали Тайван по военен път, в случай че бъде нападнат от Китай.

Политиката остава непроменена, казах го вчера, подчерта той в отговор на журналистически въпрос дали американската доктрина по отношение на Тайван е претърпяла промяна.

От няколко десетилетия Съединените щати водят т.нар. политика на стратегическа неяснота спрямо Тайван, която се състои в това да признават дипломатически само Китай, но същевременно да предоставят на Тайван необходимите военни средства, за да се защити при евентуална инвазия, без обаче това да означава изрична намеса на САЩ в евентуален конфликт.

В последно време се засилиха опасенията на Тайван, че Китай може да използва кризата в Украйна, за да предприеме действия срещу острова.

През март стана ясно, че Тайпе обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Освен това през април тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към гражданите за оцеляване при евентуална война.

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Това не било промяна на политиката за "Един Китай"