Бившият лидер на Куба Фидел Кастро, който днес навършва 89 години, твърди, че САЩ дължат на островната държава „много милиони долари" заради наложеното преди повече от половин век американско търговско ембарго, съобщава „Франс прес".

Кастро изразява вижданията си в материал за местна медия ден преди държавният секретар на САЩ Джон Кери да направи историческо посещение в Куба във връзка с отварянето на новото посолство на Вашингтон в комунистическата държава като част от възстановяването на дипломатическите отношения.

Търговското ембарго на САЩ срещу Куба е в сила от 1962 година - три години след поемането на властта от Кастро, който свали подкрепян от американците режим.

Президентът на САЩ Барак Обама иска Конгресът да вдигне ембаргото, но републиканците не са склонни да го сторят.

САЩ дължат на Куба много милиони долари обезщетение, във всичките си речи пред ООН страната ни излезе с неопровержими аргументи и данни по въпроса, пише Фидел Кастро, но не споменава конкретна цифра.

Американците също искат компенсация за имущество на САЩ, което е конфискувано от кубинските власти.

В материала Кастро не споменава дума за визитата на Кери.

Фидел Кастро предаде властта на брат си Раул през 2006 година заради влошеното си здраве.

През годините Фидел многократно пишеше материали за вестника на комунистическата партия Granma и други медии. Днешният му материал е първият от 8 май.

Рожденият ден на Кастро ще бъде отбелязан с различни мероприятия.