Вашингтон може да подпише широкообхватен пакет от подкрепа за икономиката и сигурността на Грузия, ако нейното правителство се откаже от все по-антизападната си реторика и спре да отстъпва от човешките права, съобщи "Политико".

Съгласно условията на проектозакон, който ще бъде внесен в Конгреса тази седмица от конгресмена републиканец от Южна Каролина Джо Уилсън, САЩ ще започнат преговори с южнокавказката страна за откриване на "стабилен преференциален търговски режим", при условие, че ще бъдат изпълнени ключови политически критерии.

Наред с подобряването на достъпа до американските пазари, законопроектът предвижда либерализиране на визовия режим за грузински граждани.

Той също така ще упълномощи длъжностните лица да разработят пакет за военна подкрепа за Грузия, включително "осигуряване на оборудване за сигурност и отбрана, идеално подходящо за териториална отбрана срещу руска агресия и съпътстващо обучение, поддръжка и поддържащи операции елементи".

Програмата обаче ще бъде активирана само ако САЩ потвърдят, че "Грузия е показала значителен и устойчив напредък към съживяване на своята демокрация, доказано най-малко от по същество честни и свободни избори и балансирана предизборна среда".

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

Предупреждават, че мярката може да попречи на амбициите на Грузия за членство

Законопроектът на Уилсън предвижда да въведе индивидуални санкции срещу политици от управляващата партия "Грузинска мечта", както и други правителствени служители, ако приложат предложения от тях законопроект за "чуждестранни агенти" в руски стил.

Законодателството, което очаква окончателно гласуване в парламента следващата седмица, преди да бъде прието в закон, ще заклейми финансираните от Запада неправителствени организации, медии и групи за кампании като чуждестранни агенти, което според критиците ще се използва за заглушаване и делегитимиране на критиките към правителството.

Уилсън е председател на Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа, независима правителствена агенция на САЩ, която наблюдава свободата и демокрацията в целия континент. Неговият законопроект "MEGOBARI Act" (Закон за мобилизиране и подобряване на възможностите на Грузия за изграждане на отчетност, устойчивост и независимост) отразява предупрежденията на други лидери във Вашингтон.

Белият дом: САЩ ще преразгледат отношенията си с Грузия

Белият дом: САЩ ще преразгледат отношенията си с Грузия

Това ще стане, ако влезе в сила "закона в кремълски стил"

Помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън предупреди, че ако Грузия приеме законопроекта за чуждестранния агент, "ще видим ограничения, идващи от Съединените щати", които засягат финансите и пътуванията на онези, които стоят зад него.

Междувременно прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че ако законодателството за чуждестранните агенти бъде приложено, това ще "ни принуди да преоценим фундаментално отношенията си с Грузия".

Десетки хиляди грузинци излязоха по улиците през последните седмици, за да протестират срещу плановете, които според ЕС на практика ще сложат край на надеждите на страната за присъединяване към блока - само шест месеца след като получи статут на кандидат.

Полицията за борба с безредиците използва водни оръдия, сълзотворен газ и палки, за да разпръсне демонстрантите.

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

Протестите продължават