Американският Държавен департамент заяви, че Русия и сепаратистите са отговорни за основната част от случаите на нарушаване на примирието в Донбас, предадоха информационните агенции.

Голямата част от нарушенията на режима на прекратяване на огъня се извършват от Русия и от сепаратистите." - заяви пресаташето на Държавния департамент Джеф Ратке.

„В седмичния доклад на мисията от наблюдатели на ОССЕ се съобщава, че на контролираната от украинските  сили територия, Авдеевка е подложена на артилерийски обстрел, който е продължил с дни. Обект на обстрела е бил коксохимичен завод, който е най-големият работодател в Донбас. В доклада се посочват и нарушения на примирието в Широхино отново срещу  контролирана от украинските сили територия. Споменават се и слечаи на насилие в два града на Луганска област, контролирани от правителството." - коментира Ратке.

Украинските власти и Западът многократно обвиняваха Русия за намесата й във вътрешните работи на Украйна. Москва от своя страна отрича, че въоръжава сепаратистите  и че на украинска територия има нейни военни.