ime na kartinkata Документ, съдържащ евентуалните рисковете от войната с Ирак, е представен на американския военен министър Доналд Ръмсфелд, пише американският вестник New York Times.

В последно време темата за американските човешки и други загуби е тема “табу” за Вашингтон. Миналата седмица бе съобщено, че в хода на подготовката за война в американската военна база в Италия тайно са били доставени 100 хиляди погребални чували и 6 хиляди гроба. В момента военният министър обсъжда темата с президента Буш.

В документа от 5 страници се изказва предположение, че президентът на Ирак може да направи това, което направи в Кувейт, взривявайки нефтените находища да лиши иракския народ от източник на доходи.

Такъв сценарий, пише вестникът, предизвика безспокойството на официалните лица, които се занимават с плановете за следвоенно устройство на Ирак и които гледат на доходите от иракския нефт на източник на финансиране на възстановяването на страната.

В момента от 74 нефтени находища в Ирак работят само 15, останалите са в плачевно състояние.

Според специалисти войната ще увеличи цялостната криза в иракската нефтена промишленост. Дори при най-благоприятния за Ирак сценарий, за възстановяването на страната ще са необходими от 200 до 400 милиарда долара, отбелязват арабски експерти в областта на нефтодобива. По тяхна преценка са нужни 40-50 милиарда долара и 10 години, за да се приведе нефтената промищленост към нормални показатели.

Освен това САЩ не изключва, а по-скоро очаква, че в хода на войната в Персийския залив Ирак ще използва химическо и биологическо оръжия, в резултат на което ще загинат много американски войници.