Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън отхвърли призивите за незабавно налагане на икономически санкции срещу Русия, съобщава "Ройтерс".

Според него това ще подкопае способността на Запада да възпре евентуална руска агресия срещу Украйна.

"Когато става дума за санкции, целта им е да възпират руската агресия. Ако те бъдат задействани сега, се губи възпиращият ефект", обобщи Блинкън в интервю за Си Ен Ен.

Той обаче бе категоричен, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.

НАТО не обмисля разширяване на изток, но Русия да не поставя условия

НАТО не обмисля разширяване на изток, но Русия да не поставя условия

Алиансът не дава никакви гаранции на Москва

"Поставени са на карта някои основни принципи на международните отношения, установени между двете световни войни и Студената война, които пазят мира и сигурността. Принципи, съгласно които една държава не може да влезе със сила и да промени границите на друга. Принципи, съгласно които една държава не може да диктува на друга политиката ѝ, избора ѝ, включително и това къде ще членува", поясни Блинкън.

Запитан дали ръцете на САЩ са вързани за Украйна поради нужда от руска подкрепа в преговорите за овладяване на иранската ядрена програма, той отсече: "Ни най-малко".

Лондон няма да изпраща войски в Украйна, но плаши Русия с "тежки последствия"

Лондон няма да изпраща войски в Украйна, но плаши Русия с "тежки последствия"

Москва щяла да плати "достатъчно висока цена, за да премисли два пъти"

Припомняме, Обединеното кралство заплаши Русия със санкции, след като Великобритания обвини Кремъл, че се опитва да постави проруски лидер в Украйна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви, че подкрепя налагането на санкции сега.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Намеренията за налагането на санкции след инвазията на Руската федерация в Украйна нямат смисъл