Флейшер Прессекретарят на Белия дом Ари Флейшер заяви, че гласуването на проекта за втора резолюция ще се проведе още тази седмица в Съвета за сигурност.

Флейшер специално подчерта, че текстът ще бъде внесен за гласуване в стария си вид. Според него идеята за удължаването до 17 април на срока за разоръжаване на Ирак и изпълнение от Багдад на задълженията по този повод е “безполезна вещ”.

Рано тази сутрин “Файнейшъл таймс” съобщи, че според британският външен министър Джак Стро има вероятност текстът на проекта за втора резолюция по Ирак да бъде променен. В новия вариант на този текст ще бъдат включен “омекотяващи моменти”, а именно – списък от основни изисквания за разоръжаване на Багдад, което би дало повече време на режима на Садам.

Джак СтроТози ход се предприема за спечелване на максимално широка подкрепа в Съвета за сигурност по евентуалната втора резолюция.

Припомняме, че източници от централата на ООН в Ню Йорк съобщиха, че втората резолюция за Ирак няма да бъде поставяна за гласуване днес – 11 март, както това беше обявено по-рано.

Това са решили САЩ и Великобритания, тъй като в Съвета за сигурност протичат все още активни консултации по текста на проекта.

Гласуването ще бъде най-вероятно между четвъртък и събота – 13-15 март.

Блеър призова Франция и Русия да приемат втората резoлюция за Ирак

В същото време, късно вечерта в понеделник – 10 март, френският президент Жак Ширак в изявление към нацията обяви, че Франция ще гласува против американо-британско-испанския проект за резолюция по Ирак.

ШиракНие ще гласуваме против, но ако документът получи нужните за приемането му гласове, то Франция ще използва правото си на вето, заяви Ширак.

Вилпен "не намери" подкрепа в Африка

Френският президент, който се готви да посети в близко време щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк припомни, че от 1945 г. до момента Франция едва 18 пъти е използвала правото си на вето в Съвета за сигурност.

Пакистанският премиер Мир Зафарула Хан Джамали заяви, че Пакистан няма да участва в планираната агресия срещу Ирак. Премиерът обяви това пред Долната камара на парламента.

Очаква се днес Джамали да направи обръщение по националната телевизия с разясняване на позицията на кабинета по кризата в Ирак.

Междувременно един от лидерите на най-силната парламентарна фракция – Пакистанската мюсюлманска лига, Азим Чаудхри заяви, че представителят на Пакистан в Съвета за сигурност ще се въздържи по време на гласуването на втората резолюция.

Правителството реши, че най-добрият път да се избегне сериозното масово недоволство сред народа, е отказ от гласуване, добавя Азим.