Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно плановете на Израел за военни операции в южния град на ивицата Газа, Рафах.

Белият дом каза, че представители на израелския премиер са се съгласили "да вземат предвид тези опасения".

САЩ многократно са призовавали Израел да не започва голяма офанзива в Рафах, за да избегне повече цивилни жертви в Газа.

По-рано САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за предоставяне на статут на пълноправен член на държава Палестина.

Американският министър на отбраната Лойд Остин разговаря с израелския министър на отбраната Йоав Галант, за да "обсъди регионалните заплахи и дестабилизиращите действия на Иран в Близкия изток".

Те също така обсъдиха "важността на увеличаването и поддържането на потока от хуманитарна помощ за цивилните в Газа, включително по новия маршрут от пристанището на Ашдод в Израел".

Израелската армия съобщи, че е ударила десетки цели в Газа ден след широкообхватните израелски бомбардировки на централната част на ивицата, както и на град Газа на север.

Израелските танкове се върнаха в Северна Газа, а самолети бомбардират Рафах

Израелските танкове се върнаха в Северна Газа, а самолети бомбардират Рафах

Някои жители се върнаха на север и сега се евакуират отново

Катар, който изигра важна посредническа роля в преговорите за примирие, каза по-рано, че преговорите за прекратяване на огъня са в застой.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху последователно обещава да нападне Рафах - където се укриват повече от милион палестинци - като следваща стъпка във военните действия срещу "Хамас".

САЩ, най-близкият съюзник на Израел, притиска Израел да не провежда широка офанзива в Рафа, а вместо това да предприеме по-целенасочен подход.

Войната в Газа избухна, когато бойци ръководени от "Хамас", извършиха безпрецедентна атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души, главно цивилни, и отвеждайки други 253 обратно в Газа като заложници.

Над 33 000 души са били убити в Газа от началото на конфликта, като повечето жертви са жени и деца, според управляваното от "Хамас" здравно министерство на територията, по време на военната кампания на Израел за унищожаване на "Хамас" и освобождаване на заложници.

В изявление на Белия дом от срещата в четвъртък се казва, че Рафах е бил в центъра на дискусиите заедно с безпрецедентния удар на Иран с дрон и ракета срещу Израел миналата седмица.

"Двете страни се споразумяха за споделената цел "Хамас" да бъде победен в Рафах. Участниците от САЩ изразиха загриженост относно различни курсове на действие в Рафах", се казва в изявлението.

В него се казва, че страните са се съгласили да проведат последователни дискусии между експерти и скоро ще се срещнат отново.

Според американския новинарски сайт Axios американски официални лица "категорично отрекоха" съобщенията, че администрацията на Байдън е дала "зелена светлина за операция в Рафах", ако Израел откаже да удари Иран като отмъщение за атаката на негова територия от миналия уикенд.

Израел не коментира веднага срещата в четвъртък, която последва подобни разговори на 1 април.

СС на ООН не призна палестинската държавност

СС на ООН не призна палестинската държавност

САЩ наложиха вето с мотива, че палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори с Израел