Вашингтон повтори заплахите си към западните компании, инвестирали в руския проект за газопровод "Северен поток-2", който ще свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, като те са изложени на риск от санкции, съобщава "Ройтерс".

Американските власти повториха тезата си, че Москва използва проекта за разделяне на Европа.

Русия влияе на европейската политика със „Северен поток-2”, предупреди Варшава

Русия влияе на европейската политика със „Северен поток-2”, предупреди Варшава

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки счита, че газопроводът "Северен поток-2"

"Бяхме ясни, че компаниите, работещи по проекта за руски газопровод, са ангажирани във вид бизнес, който носи риск от санкции", изтъкна говорителят на Държавния департамент.

"Смятаме, че газопроводът ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност на Европа, като предостави на Русия още един инструмент за политическа принуда върху европейските страни, особено Украйна. Русия разбира, че този проект разделя Европа и използва това в своя полза", допълниха от Държавния департамент.

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера обвини Германия, че е "пленник" на Русия заради енергийната си зависимост от Русия и подкрепата си за плана за удвояване на капацитета на газопровода "Северен поток", който заобикаля традиционния газов маршрут през Украйна.

Пет западни фирми са инвестирали в "Северен поток-2" - германските "Винтершел" и "Унипер", австрийската OMV, английско-холандската "Шел" и френската Engie.