Буш поиска иракчаните САЩ са се обърнали към Москва с молба да им предадат или екстрадират от страната редица иракски граждани, които живеят в Русия, в това число и сътрудници на дипломатически мисии, или в краен случай да организират за тях постоянно наблюдение, предаде news.ru.

Основание за искането на Съединените щати е, че в случай на война тези иракчани могат да участват в организирането на терористични актове.

Русия отказа

Американски дипломат е потвърдил, че тази седмица е обсъдил с руските спецслужби охраната и осигуряването на сигурността на различни американски обекти на територията на Русия, съобщава The Financial Times, като подчертава, че Русия е обещала сътрудничеството си.

Тази стъпка е била предприета от САЩ и спрямо други страни.

News.ru напомня, че в края на февруари САЩ тайно се обърнаха за помощ към правителствата на повече от 60 страни, като ги помоли да екстрадират дипломатите.

При това американците действат въз основа на списък, в който са включени около 300 иракчани, заподозрени в терористични планове по отношение на “американските интереси”.

Според САЩ тези лица “използват дипломатическо прикритие” и работят в редица иракски посолства.

Иракски дипломати от САЩ, Швеция, Австралия и Румъния вече са екстрадирани. Белгия е отказала да изпълни искането на САЩ, а Индия – не е успяла.

В навечерието на войната в Персийския залив през 1990 – 1991 година САЩ проведе аналогична операция.