Съединените щати заявиха в понеделник, че са получили искане за помощ, но главно поради логистични причини, не са се отзовали на призива на Иран. Помощта е била поискана след катастрофата с хеликоптер през уикенда, при която загина президентът Ибрахим Раиси, съобщава "Ройтерс".

Рядкото искане от Иран, който разглежда Съединените щати и Израел като свои основни противници, беше разкрито от Държавния департамент на брифинг.

"Бяхме помолени за помощ от иранското правителство. Дадохме ясно да се разбере, че ще предложим помощ, както бихме направили в отговор на всяко искане от чуждо правителство в подобна ситуация, каза говорителят Матю Милър пред репортери.

В крайна сметка, до голяма степен поради логистични причини, не успяхме да предоставим тази помощ", обяснява Милър, без да дава подробности.

Вицепрезидентът на Иран потвърди смъртта на Ибрахим Раиси
Обновена

Вицепрезидентът на Иран потвърди смъртта на Ибрахим Раиси

Президентският хеликоптер бил напълно изгорял

Овъглените останки от хеликоптера, който се разби в неделя, превозвайки Раиси, външния министър Хосейн Амирабдолахян и шестима други пътници и екипаж, бяха открити рано в понеделник след издирване през нощта в условията на виелица.

Иран все още не е предоставил официална информация за причината за катастрофата на произведения в САЩ хеликоптер Bell 212 в планини близо до границата с Азербайджан.

Запитан дали е загрижен, че Техеран може да обвини Вашингтон, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза: "Съединените щати нямаха никаква роля в тази катастрофа."

"Не мога да спекулирам каква може да е била причината", добави той.

Случилото се идва в момент на нарастващо недоволство в Иран относно редица политически, социални и икономически кризи. Духовните лидери на Иран са подложени на международен натиск заради оспорваната ядрена програма на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна.

Все пак Остин омаловажи опасенията на САЩ, че катастрофата може да има непосредствени последици за сигурността в Близкия изток.

"Не виждам непременно някакво по-широко, регионално въздействие върху сигурността на този етап", каза той.

САЩ внимателно следят Иран

САЩ внимателно следят Иран

Белият дом очаква изявлението на Техеран, за да реагира

Мохамад Мохбер, 68-годишен, първият вицепрезидент на Иран, стана временен президент

Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен публичен траур за смъртта на президента Ебрахим Раиси и потвърди назначаването на първия вицепрезидент Мохамад Мохбер за временен президент.

Мохбер е част от тричленен съвет, заедно с председателя на парламента и лидера на съдебната власт, който ще организира нови президентски избори в рамките на 50 дни след смъртта на президента.

Правителството на Иран назначи заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността министър на външните работи след смъртта на Хосейн Амирабдолахян, който се намираше в хеликоптера, с който загина Раиси.

"Гардиън": Предизвикателствата пред Иран

"Гардиън": Предизвикателствата пред Иран

Решаващата роля има върховният лидер, а не президентът