Поданиците на Русия, които желаят да получат имиграционна виза за САЩ, трябва да изпратят заявление до американското посолство във Варшава във връзка със спирането на обработката на съответните молби в дипломатическите мисии на САЩ в Русия. Това следва от документ, публикуван на сайта на Държавния департамент, информира ТАСС.

В него кандидатите от Руската федерация са класифицирани като homeless, което може да се преведе като "бездомни". В тази категория Вашингтон обикновено отнася кандидатите за имигрантска виза от страни, в които САЩ нямат консулско представителство, както и от страни, където заради нестабилна политическа ситуация или нестабилна ситуация със сигурността служителите на американските консулства са ограничени и те не могат да обработват съответните заявления за получаване на визи. По този начин под думата "бездомен" не се има предвид "липсата на дом" у кандидата, а отсъствието в страната, чийто гражданин е той, на американска дипломатическа мисия, която предоставя услуги за издаване на имигрантски визи.

Сенатори предлагат изгонването на 300 дипломати на Русия от САЩ

Сенатори предлагат изгонването на 300 дипломати на Русия от САЩ

"Тази непропорционалност в дипломатическото представителство е неприемлива"

В момента, освен руснаци, в категорията homeless се числят граждани на Куба, Еритрея, Иран, Либия, Сомалия, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Йемен. Тъй като в тези страни по една от посочените причини не може да се получи имигрантска виза за Съединените щати, заявленията могат да се подават до американски консулски служби, разположени в други държави. Съгласно документа на Държавния департамент молбите на руснаците се разглеждат от мисията на САЩ във Варшава. Руските граждани, пребиваващи в други страни, могат да кандидатстват за американска имигрантска виза в консулството на САЩ в страната на пребиваване.

Държавният департамент все още не е отговорил на искане на ТАСС за разяснения относно тези нововъведения. От външното ведомство на САЩ все още не са изяснили дали има ограничения за това къде може да се подават молби за неимигрантска виза.

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

След спиране издаването на визи на руснаци, общо 10 американски дипломати трябва да напуснат до 21 май

В отговор на антируските санкции, обявени от Вашингтон и поредното експулсиране на руски дипломати, Москва наложи ограничения за наемането на граждани на Русия и трети страни от дипломатическата мисия на САЩ в Москва. Посолството на САЩ обяви, че от 12 май ще намали броя на предоставяните консулски услуги, включително спиране на разглеждането на документи за визи, които не са предназначени за дипломатически пътувания. Тогава дипломатическата мисия отбеляза, че в ограничено количество те ще разглеждат молби за имиграция, свързани с жизненоважни спешни ситуации, както и имиграционни заявления, които изтичат въз основа на възрастта на кандидата. Както уточни пред ТАСС през август представител на американското посолство в Москва, за неимиграционни визи руснаците бяха посъветвани да кандидатстват в дипломатическите мисии на САЩ в други страни.

От 1 август посолството на САЩ в Руската федерация продължи да работи в минимален за пет години състав - 120 служители.

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Спира неимигрантски визи, всеки американец с изтекла руска виза да напусне до 15 юни