Съединените щати предложиха да продадат на Словакия 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената им, след като Братислава изпрати своите излезли от употреба изтребители МиГ-29 на Украйна. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че все още предстои правителството му да одобри сделката, според която ще плати 340 милиона долара за период от три до четири години за пакет на стойност над 1 милиард долара.

Останалата част от сумата ще бъде покрита от програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране, поясни Над във Фейсбук.

Споразумението включва части, обучение и над 500 ракети AGM-114 Hellfire II.

Словакия също изпраща изтребители на Украйна

Словакия също изпраща изтребители на Украйна

Братислава ще изпрати на Киев изправните си МиГ-29, а останалите ще бъдат използвани за резервни части

"Предложението е изключително изгодно и ще увеличи значително отбранителния потенциал на Словакия", категоричен бе министърът.

Понастоящем Словакия - страна член на НАТО от източния фланг на Алианса, не разполага с бойни хеликоптери.

Миналото лято тя извади от употреба своите изтребители МиГ и оттогава разчита на помощта на централноевропейските си съседи Чехия, Полша и Унгария за противовъздушната отбрана.

Миналата седмица Словакия стана вторият съюзник на Украйна след Полша, който заяви намерение да ѝ предостави изтребители, които според Киев са от решаващо значение за отблъскването на руските сили.

Русия за словашките изтребители: Няма да помогнат на Украйна

Русия за словашките изтребители: Няма да помогнат на Украйна

Дарението на съветски/руски военни системи на Киев било технически незаконно

Братислава ще изпрати на Украйна и част от своята система за противовъздушна отбрана KUB.

Освен предложението за американско оборудване Словакия ще получи и 250 милиона евро компенсация от Европейския съюз, посочи Над.

По негови думи офертата за хеликоптер се дължи отчасти на подкрепата на страната за съседна Украйна, а също е косвена компенсация за забавената доставка на изтребители F-16, които Братислава поръча през 2018 г. и които се очаква да пристигнат през 2024 г.