САЩ прекрати пътническите и товарните полети от и до Венецуела от съображения за сигурност, предаде АФП. Това е поредната от мерките, които страната предприема срещу правителството на президента Николас Мадуро.

От Департамента по транспорт посочват, че заповедта е била съгласувана с Държавния департамент на САЩ и Департамента по вътрешна сигурност.

"Къде, г-н Тръмп, е свободата, за която призовавате? Взимат това решение от омраза и за отмъщение и вредят на обикновения гражданин от средната класа", коментира мярката Мадуро.

Държавният глава на карибската страна добави, че Вашингтон действа по този начин, защото вижда, че "превратаджийската политика е пред провал".

Американските власти нахлуха в посолството на Венецуела във Вашингтон

Американските власти нахлуха в посолството на Венецуела във Вашингтон

Карибската страна ги обвини в нарушение на международното право

Според посланикът на Венецуела пред ООН Самуел Монкада САЩ се опитват да "убият" венецуелския народ, налагайки му ограничения за участие в международната търговия и лишавайки го от хранителни и медицински продукти, а вече и от пътувания.

Прекратяването на полетите идва, след като на 1 май Федералната авиационна администрация, която регулира пътническите полети в САЩ, забрани на повечето американски оператори да летят на по-малко от 7 900 м над територията на Венецуела - също от съображения за сигурност.

На 9 април пък Държавният департамент на САЩ постави Венецуела на най-високото рисково ниво ("Да не се пътува") заради "престъпления, размирици, недостиг на здравни услуги, похищения, арести и произволно задържане на американски граждани".

САЩ призовава ООН да се готви за мерки срещу Мадуро

САЩ призовава ООН да се готви за мерки срещу Мадуро

Венецуела обвини още депутати в предателство, а опозицията обяви, че сътрудници на Мадуро ще бягат