Министерството на отбраната на Китай обвини своите колеги от САЩ, че умишлено се опитват да преувеличават заплахата от Китай и други страни, за да оправдаят собствените си военни разходи, като нарече тези действия недалновидни и опасни, съобщава "Ройтерс".

Искането на американския президент Доналд Тръмп за военни разходи в размер на 750 млрд. долара към Конгреса на САЩ е най-голямото в доларово изражение в историята, макар и не след като бъде коригирано спрямо инфлацията, и е предназначено да противодейства на нарастващата мощ на военните на Китай и Русия.

Тръмп иска $750 млрд. за отбрана за фискалната 2020 г.

Тръмп иска $750 млрд. за отбрана за фискалната 2020 г.

Бюджетът за фискалната 2020 г. е в размер на 4,7 трилиона долара

За сравнение, Китай през този месец обяви увеличение от 7,5 процента на военните си разходи за годината, до 1,19 трлн. юана (177 млрд. долара), въпреки че много експерти и дипломати твърдят, че реалната цифра вероятно е далеч по-висока. Китай отрича това.

В изявление китайското военно министерство повтори обичайната си позиция, че е ангажирано към мирен път и каза, че САЩ обичали да говорят за "теорията за заплахата Китай".

"Отбелязахме, че когато американското министерство на отбраната се бори за военни разходи, то винаги обича дребните дреболии, опитвайки се да получи още повече облаги за себе си, като преувеличава заплахата от други страни", подчертаха китайските военни.

"Това е недалновидно и изключително опасно", предупредиха от китайското военно ведомство.

Болтън "скочи" на Китай заради Северна Корея

Болтън "скочи" на Китай заради Северна Корея

За пореден път САЩ настояват страната да окаже по-голям натиск върху Пхенян

Китайските военни призоваха САЩ да се откажат от мисленето от времената на Студената война и да предприемат стъпки за насърчаване на здравословното и стабилно развитие на двустранните отношения между въоръжените сили на двете страни.

Двете страни често заявяват, че са ангажирани със стабилни военни отношения, но въпреки това техните въоръжени сили през последните години се сблъскаха на няколко пъти, особено в спорното Южнокитайско море, където военноморските сили на САЩ провеждат патрули за свобода на корабоплаването.

Китай също така се противопоставя твърдо на продажбата на американски оръжия на самоуправляващия се и демократичен Тайван, който Пекин смята за своя свещена територия, и който може да бъде подчинен със сила при необходимост.

Тръмп: Google подкрепя армията на Китай

Тръмп: Google подкрепя армията на Китай

Атака на Белия дом срещу Пекин