Тони Блинкин, зам.съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама заяви, че приоритет за Вашингтон е Ирак и унищожаването на ръководството на "Ислямска държава", а не защитата на сирийския граничен град Кобани, където се водят ожесточени сблъсъци между ислямистите и местни кюрди.

Това заяви той по време на посещението си в Лондон.

По думите му, подкрепата за правителството в Ирак, един партньор на САЩ, е приоритет, пред Сирия, с чието правителство не може да се работи. Продължаващите призиви от турска страна за помощ за метното население в Кобани, са били обсъдени в Истанбул заедно с американския посланик.

„Ислямска държава" окупира нови райони в сирийския град Кобани и сега държи най-малко 40% от населеното място, обявиха от Сирийския център за човешки права.

Активистите също заявиха, че ислямистите са успели да овладеят щаба на кюрдските сили в града.

Джихадистите поеха контрол върху сградата, която се използва за щаб от кюрдските военни и цивилни, подчертаха от центъра и допълниха, че „са окупирали най-малко 40% от града".

Ислямистите сега почти напълно контролират административните сгради, използвани от местната власт.

Вчера бе съобщено, че „Ислямска държава" е завладяла повече от една трета от сирийския граничен град.

В същото време активист от града каза за ДПА, че групировката прехвърля ислямисти до източния фронт на Кобани, за да прекъсне достъпа до турската граница.

Джихадистите са обградили града от три страни и водят улични боеве с кюрдските бойци, поясни активистът.

Тази нощ международната коалиция отново нанесе удари по позициите на „Ислямска държава" около сирийския град.

Според Сирийския център за човешки права джихадистите са започнали да използват мотори за транспортиране на муниции до фронтовата линия.