Белият дом осъди незачитането на международните норми от страна на правителството на Башар Асад, след като експерти от ООН откриха, че сирийската армия е провела три атаки с химически оръжия срещу собствения си народ през 2014 и 2015 година. Това съобщава Агенция "Франс прес".

От 9 предполагаеми химически атаки, които организацията е разследвала, разследващите приписват три на сирийското правителство и една на "Ислямска държава".

"Ние осъждаме възможно най-остро нарушаването от страна на правителството на Асад на дългогодишните световни норми срещу употребата на химическо оръжие и отстъпване от отговорностите на Сирия съгласно Конвенцията за химическите оръжия, към която се присъедини през 2013 година", се казва в изявление на говорителя на Националния съвет по сигурност.

"Сирийският режим наруши Конвенцията за химическите оръжия и Резолюция 2118 на Съвета за сигурност на ООН, използвайки промишлен хлор срещу собствения си народ", се казва още в изявлението.

Говорителят на съвета по сигурност допълва, че САЩ продължава да работи със съюзниците си, за да задържат отговорните.

"Ние силно призоваваме всички страни членки на ООН и страни в Конвенцията за химическите оръжия, включително Русия и Иран, които продължават да извършват военни операции на страната правителството на Асад, недвусмислено да подкрепят тези усилия и да поддържат нашия общ ангажимент за международен стандарт срещу употребата на химическо оръжие", заявява говорителят.

По думите му руската армия и икономическата подкрепа за Сирия дава възможност на режима на Асад да продължи военната си кампания срещу собствените му хора. Той правел това в нарушение на международното право.

"Заедно ние трябва да изпратим силен сигнал, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да бъдат толерирани от международната общност", допълва говорителят на Националния съвет за сигурност на САЩ.