САЩ са разположили два от най-модерните си безпилотни разузнавателни самолетa в база в северната част на Япония през последната седмица. С това се цели да се разшири наблюдението на ядрените дейности в Северна Корея и военноморските операции на Китай, съобщава АП.

Разгръщането на двата безпилотни самолета Global Hawk в Япония има за цел също да демонстрира ангажимента на Вашингтон да засили присъствието си в Азиатско-тихокеанския регион.

Командирът на американските сили в Япония генерал-лейтенант Сам Анджелила заяви, че дроновете ще останат в Азия до октомври, когато сезонът на тайфуните ще приключи в американската база на остров Гуам, където безпилотните самолети са с постоянна локация.

Подобни ротации от Гуам до Мисава се очакват и в бъдеще, макар че според Аджелила няма категорични планове за това.

Този клас безпилотен самолет може да се движи със скорост от над 500 километра в час, обсег на действие - около 14 хиляди километра или 28 часа, може да достига до височина над 18 километра.

От Япония той може лесно да наблюдава райони в Азия, включително Северна Корея и територии, оспорвани между Китай и други азиатски държави. Разполагането им също ще помогне на Япония да се запознае с характеристиките на безпилотния самолет. Токио планира да купи три Global Hawk.